De Vereniging

Het Doel

Het voeren van promotie voor de Albrecht Rodenbachstreek staat nog altijd hoog in het vaandel. De organisatie probeert voor zichzelf een kwaliteitsnorm voorop te stellen. Alleen restaurants met een gastronomische kaart komen in aanmerking voor deelname. Pas beginnende restaurateurs komen pas na twee jaar activiteit in aanmerking om deel te nemen. Op die manier probeert de organisatie een begrip te blijven in de streek. Collegialiteit primeert boven concurrentie. Alleen als restaurateurs zich met zijn allen inzetten voor een dergelijke onderneming kan succes gewaarborgd worden. Kwaliteit troef: klanten verwennen met (h)eerlijke producten tegen een faire prijs.

Het Ontstaan

In 1969 ontstond de eerste Gastronomische Veertiendaagse (tijdens en met medewerking van de Jaarbeurs Roeselare en het Provinciaal Voedingssalon).Acht restaurants en feestzalen Orchidée (Léon De Booseré), Epsom (Erik Vanhee), De Kroon (Hendrik Dekens), Park Rodenbach (Marc en Luc Degryse), Feestzaal St.-Michiel (Willy Margodt), Savarin (Pascal Bostoen), Cloet (Gilbert Cloet) en Gitsdaele (August Devos) boden de talrijke bezoekers aan de Jaarbeurs de mogelijk om gastronomisch te genieten n.a.v. Het Provinciaal Voedingssalon. In de jaren zeventig bloeide de vereniging open. Het aantal deelnemende zaken groeide. Restaurants uit Lichtervelde, Torhout, Izegem, Geluwe, Zwevezele, … vonden Gastronomie in de Albrecht Rodenbachstreek een boeiend concept. We kunnen dan ook fier stellen dat onze vereniging aan de wieg stond van de gastronomische revival in Midden West-Vlaanderen. Later ontstonden bevriende verenigingen in Torhout en Izegem.

leden_oud

De voorzitters

De voorzitters waren heel vaak de drijvende kracht van een groep enthousiaste deelnemers die probeerden om de gezamenlijke doelstellingen tot een goed einde te brengen.
Hugo Verwaetermeulen, Erik Deburghgraeve, Gilbert Cloet, Filip Lybeer, Stefaan Van Looke, Jan Deceuninck, Luc Desmet, Chris Blouwe, Francis Vinckier, Nicole Ingels, Peter Claeys fungeerden als voorzitter van de vereniging. Wim Degryse vormt in dit rijtje voorzitters de link naar een dynamische vereniging.

De penningmeester

Luc Degryse die samen met zijn broer Marc Park Rodenbach runde, neemt nu de taak van penningmeester waar.